Welkom bij het ict-coördinatorblog

Ict toepassingen in het onderwijs op Cbs "De Wegwijzer"
Lees de berichten, doe mee aan de poll of voer de vissen.
Veel plezier

dinsdag 14 december 2010

update dec 2010 project "online samenwerken en leren"

Intranet en interne communicatie leerlingen
online samenwerken
Vanaf de zomervakantie zijn de leerlingen van groep 5 tot en met 8 samen met de leerkrachten in een digitale omgeving aan de slag gegaan.

Drie jaar geleden hebben wij voor de zaakvakken de methode ‘Topondernemers’ ingevoerd. De methode bestaat uit opdrachtenkaarten waarbinnen de leerlingen een muurkrant, presentatie, enquete of iets dergelijks moeten maken, en dat individueel, in tweetallen of in groepjes. De methode is zeer op het internet georiënteerd; er moet veel online verzameld, geselecteerd en onderzocht worden. Wij wilden daar een ict toepassing bij hebben die mogelijkheden in zich had als in realtime samenwerken, online tekstverwerken, online van opmerkingen kunnen voorzien, geen versieconlicten e.d.
Vanaf september is het project “Online samenwerken en leren” in een digitale omgeving echt van start gegaan. Binnen de vele mogelijkheden van de virtuele omgeving(Gapps) richten we ons op aantal terreinen waarvan onderstaande de meeste prioriteit geniet:

Wij richten ons op het delen van documenten en/of presentaties. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat leerlingen daadwerkelijk samenwerken in hetzelfde document, terwijl tegelijkertijd de mogelijkheden van de leerkracht om dit proces te begeleiden, monitoren of om actief te kunnen participeren worden vergroot. 
We verwachten dat deze manier van werken de kwaliteit van de eindproducten zal verbeteren. Door het in realtime delen van de documenten kunnen deze van feedback worden voorzien, waardoor de kwaliteit van de producten kan verbeteren.

Verder gaan de onderzoekers van Kennisnet onderzoeken wat voor invloed het werken met deze ict toepassing heeft op bijvoorbeeld de motivatie of de betrokkenheid. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de invloed van de feedback op de kwaliteit van de eindprodukten. De resultaten zullen in de loop van het jaar bekend gemaakt worden.

Kennisnet(Expo regeling Kennisnet)

Expo II 
Als laatste vertel ik nog even over Kennisnet. Kennisnet is een stichting die een positieve bijdrage wil leveren aan ict in het onderwijs(zie ook www.kennisnet.nl) Wij gaan samen met Kennisnet onderzoeken in hoeverre een digitaal platform waarbinnen leerlingen documenten, presentaties en emails en agenda’s delen een positieve bijdrage kan leveren aan het proces en aan het eindproduct van enkele opdrachten binnen de vakken die de leerlingen krijgen.

De kinderen gebruikten al Gmail en wij zijn vrij recentelijk overgestapt op een Google Apps omgeving die iets geslotener en meer toegespits is op het onderwijs. Zij kunnen inloggen bij leerling inlog onderaan de hoofdwebsite en komen op hun eigen intratnet. Hierdoor is er rechtstreeks toegang tot hun eigen account met vele toepassingen. De leerkrachten van groep 5 t/m 8 hebben binnen dit gebied ook een account gekregen. Bij dit onderzoek zal vooral de methode Toponderenemers betrokken worden, maar binnen andere vakgebieden is dit ict middel ook heel goed te gebruiken.
Dit didactische hulpmiddel, account met toepassingen, in combinatie met de methode willen we door onderzoek aanscherpen en verbeteren.Voor een realistisch beeld van dit project kun je het volgende filmpje http://www.youtube.com/watch?v=vfWj6JyDRuA  of typ in bij Youtube ictwegwijzeralteveer en je ziet 2 filmpjes, waaronder dus online samenwerken en leren van onze school. In de loop van het jaar zal ik iedereen inlichten over de voortgang en voorlopige resultaten van het project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten