Welkom bij het ict-coördinatorblog

Ict toepassingen in het onderwijs op Cbs "De Wegwijzer"
Lees de berichten, doe mee aan de poll of voer de vissen.
Veel plezier

dinsdag 25 januari 2011

Nieuwe technologie en privacy

In het programma van Tegenlicht van 24 januari 2011 werd de wereld na WikiLeaks besproken. Het was een interessant programma,  waarin een mediasocioloog en een technische expert ea een aantal veranderingen bespraken over hoe technologie de wereld een draai heeft gegeven en mogelijk gaat geven. Er stonden al 22 reacties één dag na de uitzending terwijl hij gisteren is uitgezonden. Bij de reacties zie je ook een prettige discussie en meningvorming ontstaan rondom deze technologische vooruitgang. Zeker de moeite waard om te lezen en te bekijken.
Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.
Hieronder even kort de inhoud die ik van de site heb gehaald over het programma. De reacties staan onderaan het programma op de site van Tegenlicht. 
Kort inhoud van het programma:
De hype rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe én de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen,   betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks (en binnenkort ook OpenLeaks) nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd. Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen. Tegenlicht duikt in de oorsprong en de idealen van de –Leaks beweging en stelt de filosofische en politieke vragen achter het nieuwe fenomeen. 
Enkele vragen waar ze een antwoord op trachten te geven zijn:
Wat zijn de voor- en de nadelen van de nieuwe openheid die WikiLeaks voorstaat? Heeft de staat ook recht op privacy? Wat zou het betekenen als vertrouwelijkheid wordt afgeschaft, zoals de nieuwe hacktivisten voorstaan? En hoe is WikiLeaks te plaatsen in de snelle ontwikkelingen van de digitale technologie? 
Hieronder het artikel "De Wereld na WikiLeaks"van Rob Wijnberg van NRC next 24-01-2011:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten