Welkom bij het ict-coördinatorblog

Ict toepassingen in het onderwijs op Cbs "De Wegwijzer"
Lees de berichten, doe mee aan de poll of voer de vissen.
Veel plezier

zaterdag 22 januari 2011

Cloud computing en verwachtingen vanuit Gartner bekeken


Dr. Hans ten Berge schrijft in zijn artikel  "Cloud Computing undressed" in 2009 over cloud computing. Het interessante is dat cloud computing toen in de hype cycle van Gartner(juli 2008) voorkwam. Volgens Gartner bevond cloud computing zich toen in de Technology Trigger-fase. Dat wil zeggen dat er overmatig aandacht voor is maar men eigenlijk nog niet weet wat het gaat betekenen. Volgens deze curve zou cloud computing 2 tot 5 jaar nodig hebben voor mainstream adoption. 


Volgens mij is dat voor een groot deel al wel goed gekomen, want ook in het onderwijs werken we al veel in de wolken. Het project "Online samenwerken" waar ik al eerder over vertelde in mijn blog werkt ook in de "cloud" in een Google Apps Education omgeving. Eigenlijk is dat een web 2.0+ plek, waar je onafhankelijk van tijd en plaats kunt gaan werken mits je internetverbinding hebt.Voor meer info over cloud computing zie: achtergronden over cloud computing.


 Toch goed om sommige curves van een aantal jaren geleden er even weer bij te halen, dan kun je ook zien wat er van uit gekomen is. Waar stond bijvoorbeeld corporate bloggings toen en wat was de verwachting. Kijk zelf maar even interessant genoeg voor een onderzoekje dacht ik zo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten